Artrose

Maak vandaag nog je afspraak!

Artrose

In het kort:

  • Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening.
  • Het is een chronisch probleem; artrose gaat niet meer over.
  • Klachten zijn onder meer (start)pijn en/of (start)stijfheid in het gewricht.
  • Er is meestal wel iets te doen aan de symptomen van artrose.
  • Jonge mensen kunnen ook artrose krijgen, bijvoorbeeld na een blessure of operatie.
  • Als je artrose hebt, is het belangrijk om in beweging te blijven.
  • Fysiotherapie kan je helpen om op een verantwoorde manier te (blijven) bewegen.

 

Openingstijden

Ons team van specialisten staan dagelijks voor u klaar om u te voorzien van goede zorg. Onze aanpak is professioneel en persoonlijk. 

Maandag - Vrijdag
Zaterdag - Zondag

Wat is artrose:

Artrose is een aandoening van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose in deze gewrichten. Niet iedereen krijgt artrose: het hoort dus niet standaard bij het ouder worden. Artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht. De ziekte is chronisch en langzaam progressief. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. Langzaam progressief betekent dat het langzaam erger wordt. Artrose tast verschillende delen in en rondom het gewricht aan.

De klachten bij artrose

Pijn is vaak de eerste klacht. Bij sommige mensen blijven de klachten, zoals pijn en moeite met activiteiten, lang op hetzelfde niveau. Bij anderen wordt het langzaam erger. Door artrose kun je in de loop der tijd allerlei klachten krijgen.

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Spierzwakte
  • Instabiliteit van de knie
  • Krakend geluid bij bewegen
  • Minder gemakkelijk bewegen
  • Ontsteking van het gewricht
  • Een afwijkende stand van de knie
  • Moeheid
  • Moeite met activiteiten uit het dagelijks leven

Voor meer informatie over de artrose-gerelateerde klachten.

Fystiotherapie

Je komt bij de fysiotherapeut wanneer je veel last van de artrose hebt of als je hiervoor geopereerd wordt of bent.

Eerst bespreek je met de fysiotherapeut wat je klachten zijn en welke hulp je nodig hebt. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en zet de fysiotherapeut eventueel meetinstrumenten in. De fysiotherapeut neemt de tijd voor deze drie onderdelen, zodat hij goed weet wat je klachten zijn en wat je graag wilt bereiken. Daarna beslist hij/zij, samen met jou, welke behandeling het beste is.

Voorlichting en advies:

Je krijgt van je fysiotherapeut informatie over (omgaan met) artrose. Deze informatie is toegespitst op jouw persoonlijke situatie.

Oefentherapie:

Soms is naast voorlichting en advies ook oefentherapie nodig. Je fysiotherapeut beslist samen met jou hoeveel oefentherapie je nodig hebt. Bij oefentherapie is het belangrijk om naar een doel  toe te werken. Dat doel  bespreek je vooraf samen met je fysiotherapeut. Het is belangrijk dat je ook actief blijft als de oefentherapie is afgelopen.

Doel bereikt!

Heb je het doel bereikt dat je vooraf samen met je fysiotherapeut hebt vastgesteld?  Dan kan de behandeling beëindigd worden. De therapeut geeft adviezen mee voor dingen die je thuis zelf kunt blijven doen. Eventueel spreek je af om over een tijdje nog een keer terug te komen. Dan kun je bespreken hoe het gaat zonder hulp van de fysiotherapeut.

Doel niet bereikt?

Het kan ook zijn dat de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert. Je blijft te veel moeite houden met je dagelijkse activiteiten. De fysiotherapeut kan dan adviseren om naar de huisarts te gaan om te praten over andere mogelijke behandelingen.

De behandeling van artrose

Om de diagnose artrose te stellen is geen röntgenfoto nodig. Een arts of therapeut kan op basis van je klachten vaststellen of die worden veroorzaakt door artrose.

Soms is het geven van informatie en advies over wat je zelf kunt doen niet voldoende. In dat geval is een passende behandeling nodig. In eerste instantie kun je voor zo’n behandeling terecht bij je huisarts en/of een fysiotherapeut. De volgende behandelingen zijn effectief:

  • Pijnstillende medicijnen (via de huisarts wanneer nodig.)
  • Begeleid oefenen
  • Vermindering van gewicht (als dat nodig is en eventueel met hulp van een diëtist)
  • Mobiliserende technieken bij (ernstige) bewegingsbeperkingen

Medicijnen kunnen helpen tegen de pijn of tegen een ontsteking in het gewricht. Hierdoor kost bewegen minder moeite en kun je de oefeningen beter doen. Voor advies over medicijnen kun je terecht bij je huisarts.

Begeleid oefenen

Lukt het je niet om zonder hulp meer te bewegen en oefeningen te doen? Dan kun je hulp krijgen van een fysiotherapeut. Fysiotherapie helpt vaak net zo goed (en soms zelfs beter) dan medicijnen en je hebt geen last van vervelende bijwerkingen. Tijdens de behandeling krijg je van je fysiotherapeut ook uitleg en tips over hoe je met je klachten moet omgaan.

Je gewicht verminderen (als dat nodig is)

Ben je te zwaar? Als je afvalt, zullen je klachten afnemen. Minder lichaamsgewicht geeft minder druk op het gewricht. Zelfs als je een klein beetje afvalt (bijvoorbeeld vijf procent van het totale lichaamsgewicht) heb je al minder last. Als dit een uitdaging blijkt te zijn is het een goed idee om de hulp van een diëtist te vragen.

Onze therapeuten

Ons streven? Uw hulpvraag zo snel mogelijk op lossen.

Rene

Fysiotherapeut

Manueeltherapeut

NAH therapeut

Quint

Fysiotherapeut

Chronischzorgnet therapeut

NAH therapeut

Ex Covid revalidatie

Fysiotherapeut

Oedeemtherapeut

Sportfysiotherapeut

Chronischzorgnet therapeut

Ex Covid revalidatie 

Fysiotherapeut

Parkinsonnet therapeut

Sonja

Fysiotherapeut

Manueeltherapeut

Chronischzorgnet therapeut

Karin

Fysiotherapeut

Leefstijladviseur

zwangerschapsgerelateerde

bekkenproblematiek 

Wij staan voor u klaar

Ons streven? Uw hulpvraag zo snel mogelijk op lossen.

Al onze patiënten worden behandeld op basis van een holistische zienswijze, waarin zowel inzicht in het eigen functioneren als het bereiken van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven ons inziens cruciale factoren zijn. Dit alles proberen wij te bereiken met behoud van eigen verantwoordelijkheid en zelfmanagement. De patiënten houden dus zelf de regie in handen. Op deze manier stimuleren wij mensen om zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Physical Therapy, Stretching, Senior Woman

Onze visie

We willen als fysiotherapeuten middels het fysiotherapeutisch behandelen een zo
hoog mogelijke kwaliteit van leven voor en met onze cliënten bereiken en behouden.
We richten onze praktijk m.n. op het behandelen van ouderen en cliënten van alle
leeftijden met een chronische ziekte. Dit neemt echter niet weg dat we de algemene
fysiotherapie en de daarmee opgedane ervaring in directe fysiotherapeutische zorg
dan wel projecten zullen blijven handhaven en uitbreiden op de huidige wijze. We doen dit mede door samen te werken met andere 1 ste en 2 de lijn disciplines binnen een
ZOED (1,5 lijn) ingericht met disciplines die aansluiten bij deze visie en doelgroep.
Daarnaast willen we actief participeren in netwerken en overlegstructuren met
collega’s.

Onze behandelingen

U kunt bij Fysio De Beweging terecht voor de volgende behandelingen:

Physical Therapy, Stretching, Senior Woman

Fysiotherapie

Heb je klachten tijdens dagelijkse bewegingen en wil jij weer genieten zonder pijn? Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in het bewegen op dagelijks niveau.

Young physiotherapist doing a back treatment to the patient in a physiotherapy room.

Manuele therapie

Rugklachten kunnen soms behoorlijk vervelend en hardnekkig zijn. Onze manueel therapeuten helpen jou om weer pijnvrij te kunnen genieten van het leven.

Young physiotherapist doing a back treatment to the patient in a physiotherapy room.

Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Wij stimuleren de afvoer van vocht.